viernes, 31 de octubre de 2008

UNA BONA ALIMENTACIÓ IMPLICA UNA ALIMENTACIÓ VARIADA

Com ja varem assenyalar al primer article una alimentació equilibrada, és aquella que ens permet mantenir un estat de salut òptim i realitzar l’exercici físic que comporten les diverses activitats diàries. Per tant, sí tenim una bona salut, mantenim el pes estable i portem el nostre ritme de vida habitual, vol dir que cobrim totes les necessitats nutritives.

Què son les necessitats nutritives?

El que el nostre cos necessita per mantenir-se sa.


I què necessita el nostre cos???

1. Energia. La mesurem amb Kilocalories.


De què depenen les necessitats energètiques del organisme?
Doncs depenen de factors com la constitució, l’edat, el sexe, l’activitat física, etc. Les necessitats diàries d’una persona adulta poden oscil•lar des de 1000 fins a 3000 Kilocalories. Malgrat que en situacions d’exercici intens poden ascendir molt.

Les kilocalories ens les aporten tots els aliments en menor o major quantitat. Tots, excepte l’aigua que no ens proporciona energia. Les principals fonts energètiques per al nostre cos són els carbohidrats i els greixos. Cada un d’ells amb funcions diferents per al nostre organisme.

Exemples d’aliments rics en carbohidrats: Arròs, patates, llegums, cereals, farines de cereals i productes derivats com el pa, la pasta, les pastes o els cereals d’esmorzar...

Exemples d’aliments rics en greixos: Mantega, margarina, nata, llard, olis...

Però... no tot són les Kilocalories!!!

2. Regenerar estructures.

Fins i tot després de l’etapa del creixement, en el nostre cos es continuen formant estructures. La raó és que els nostres teixits, (músculs, pell, ungles, cabells...) estan en continua regeneració. Els maons per construir el nostre cos, són principalment les proteïnes.

Exemples d’aliments rics en proteïnes: Carn, peix, ous, productes làctics... (Atenció: els productes làctics també son interessants per la quantitat de calci que contenen, però alguns productes làctics són molt grassos, per exemple alguns formatges).

3. Regular-se.

Dins nostre s’estan produint constantment infinitat de processos per tal de mantenir les nostres funcions vitals. Alguns exemples són, el bombeig del cor i la circulació sanguínia, la respiració, les transmissions nervioses que donen lloc als sentits, etc. Les funcions reguladores les realitzen principalment les vitamines, els minerals i l‘aigua.
Exemples d’aliments rics en vitamines, minerals i aigua: Els vegetals, fruites i hortalisses en general.

Com sabem si prenem quantitats suficients d’aquests nutrients?

La clau està en la varietat.


Existeixen moltes altres funcions del nostre cos de les que no hem parlat i que es realitzen gràcies als nutrients. Hem de tenir en compte que la funció dels nutrients de la que he explicat és la seva funció principal, el que no vol dir que sigui la seva única funció. Per exemple, els greixos son principalment fonts d’energia, però també duen a terme funcions estructurals, faciliten l’absorció de determinades vitamines, etc.

Precisament per això:

TOTS ELS NUTRIENTS SÓN IMPORTANTS I HEM DE MENJAR DE TOT
Excepte que alguna malaltia ens ho impedeixi


Per qualsevol dubte o suggerència podeu adreçar-vos a mgm.nutricio@gmail.com

Mercè Gonzalo Mèndez
Diplomada en Nutrició Humana i dietètica.
Llicenciada en ciència i tecnologia del aliments.

No hay comentarios: