viernes, 31 de octubre de 2008

ALIMENTACIÓ EQULILIBRADA + ESPORT ADEQUAT= BONA SALUT

El fet de menjar, és un acte diari que influeix molt més del que generalment es pensa, en la nostra salut i la capacitat d’afrontar el dia a dia. Ens permet prevenir, controlar i en molts casos guarir o contribuir a guarir les possibles malalties que ens puguin afectar.

L’alimentació:

L’alimentació és un conjunt d’activitats i processos pels quals prenem els aliments portadors dels nutrients necessaris per al manteniment de la vida del nostre cos. Menjar, però, és pels humans quelcom més que alimentar−se o nodrir−se, ja que al voltant d’aquest fet s’hi barregen una infinitat de factors. Estem parlant d’aspectes culturals, hàbits i costums, condicionaments econòmics i socials, inclús creences o preferències personals que condicionen la tria alimentària. Aquestes activitats, les duem a terme d’una manera conscient i voluntària, és per això que, com tot procés voluntari, l’alimentació és susceptible de ser educada.

Concepte d’alimentació equilibrada o saludable:

Una alimentació equilibrada, és aquella que permet a l’individu, tant si és adult com si està en època de creixement o es troba en alguna situació fisiològica especial, el manteniment d’un òptim estat de salut, alhora que li possibilita l’exercici de diverses activitats que comporta cada tipus de treball.

Això significarà que l’individu cobreix totes les seves necessitats nutritives. La ració diària d’aliment ha d’aportar els principis energètics suficients, dividits en el que anomenen macronutrients: Greixos, hidrats de carboni i proteïnes. I altres nutrients de funció eminentment reguladora, anomenats micronutrients, aquest segon grup el formen les vitamines i els minerals. Un nutrient a considerar a part, i de gran importància és l’aigua. Per altra banda, trobem l’exercici físic que tot i no ser cap nutrient és indispensable incloure’l dins el concepte vida sana.

Grups d’aliments:

Els aliments s’agrupen en conjunts segons les seves característiques. La forma d’agrupar-los és força complexa, el que fa que puguem trobar grans diferències en diverses fonts bibliogràfiques que consultem.
Una de les classificacions bàsiques és la següent, que té en compte fonamentalment les funcions principals dels diversos grups d’aliments:

Aliments energètics:
Cereals, llegums, tubercles, sucres i greixos.
Funció: proporcionar energia.


Aliments plàstics:
Llet i derivats, carn, peix, ous.
Funció: Creació i regeneració d’estructures.


Aliments reguladors:
Fruita, verdura i hortalisses.
Funció: Regulació de diversos processos de l’organisme.


Per qualsevol dubte o suggerència podeu adreçar-vos a mgm.nutricio@gmail.com

Mercè Gonzalo Mèndez
Diplomada en Nutrició Humana i dietètica.
Llicenciada en ciència i tecnologia dels aliments

No hay comentarios: