viernes, 31 de octubre de 2008

MANTENIR O ADOPTAR UNA DIETA SALUDABLE

Un molt bon propòsit per a després de l’estiu és mantenir o adoptar una dieta saludable, variada i rica en aliments frescos. Alhora no hem d’oblidar la hidratació i seguir el consell de no esperar a tenir sed per veure.

L’ALIMENTACIÓ:

Durant l’estiu tenim gran oferta de fruites i verdures fresques, la varietat de la que disposem i el clima afaboreixen que mengem més amanides, més verdura i més fruita. Els aliments vegetals són les principals fonts de vitamines, minerals i fibra de la nostra alimentació i especialment si són frescos i es consumeixen crus. A més les fruites i verdures contenen gran quantitat d’aigua i el seu contingut calòric és molt baix.

Les vitamines i els minerals regulen gran part dels processos que es produeixen dins nostre, son necessàris per la cura de la pell, els ulls, les ungles, els cabells i tot el nostre cos en general. La fibra com bé es sabut regula el trànsit intestinal, evita el restrenyiment, i també disminueix l’absorció de colesterol, àcids biliars i altres substàncies tòxiques. També es cert que la fibra disminueix l’absorció d’alguns minerals, però això només podria suposar un problema en cas que la fibra es prengués en forma de suplements, sense augmentar la ingesta de minerals, si la fibra es pren amb els vegetals no ha de representar un inconvenient, ja que els vegetals ja ens proporcionen una font important de minerals.

Després de l’estiu és recomanable fer l’esforç de mantenir una alimentació rica en vegetals, sobretot si són frescos. A més seria convenient que cada dia mengéssim alguna verdura crua, ja que d’aquesta manera conserven encara més les seves propietats. Alguns exemples són: una amanida verda variada, un tomàquet gran, una mica d’enciam, un parell de pastanagues, etc. I també seria adequat que entre les fruites que mengem diariament sempre s’hi trobés un cítric: taronja, mandarina, kiwi... perquè són més rics en vitamina C que la resta de fruites. Per tant:

S’ha de prendre fruita i verdura tot l’any!!

La quantitat de fruita que es recomana, és de 2 o 3 peces de fruita al dia, una de les quals és recomanable que sigui un cítric. Malgrat que a l’estiu augmenta la varietat de l’oferta, a partir d’ara podem seguir disfrutant de taronjes, mandarines, pomes, peres, plàtans, raïm...
Pel que fa la verdura s’han de prendre de 2 a 4 racions diaries, el que significaria menjar una ració de verdura crua com les citades abans més un plat de verdura i una guarnició de verdura, cada dia. A la tardor i l’hivern podem trobar per exemple: espinacs, bledes, col, col-i-flor, bròquil, carxofa...

LA HIDRATACIÓ:

Degut a l’augment de les temperatures a l’estiu suem més i perdem més aigua, ens arriben missatges perquè no descuidem la nostra hidratació i beguem sense sed per evitar els cops de calor, etc. Tot això és molt correcte però quan l’estiu toca a la fi, no ho podem oblidar. Tot i que durant la resta de l’any perdem menys quantitat d’aigua, hem de tenir en compte que és un component essencial del nostre cos sense el qual no es podrien produir la major part dels porcessos vitals del organisme. Per tant, hem de continuar seguint el consell:

No esperis a tenir sed per veure aigua!!

La quantitat d’aigua a prendre depén de molts factors com ara el tipus d’alimentació, la quantitat de kilocaloríes que ingerim, el tipus i quantitat de begudes que prenguem a més de l’aigua, l’exercici físic, la temperatura i la humitat ambient, el pes i volum corporal, l’edat, etc. Però en general, per persones adultes sanes, en clima temperat i exercici lleuger les recomanacions oscil•len entre 1 i mig i 2 litres d’aigua al dia.

Com sempre, si voleu més informació, teniu dubtes o suggeriments, ho podeu consultar per mail: mgm.nutricio@gmail.com. O fent comentaris al blog.

Cordialment.

Mercè Gonzalo Méndez.
Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica.
Llicenciada en ciència i tecnologia dels aliments.

No hay comentarios: